trešdiena, 2011. gada 12. janvāris

Mana skola. Kāda būs nākotne?

Pēdējās pāris nedēļas manā dzimtajā pilsētā ik uz stūra var dzirdēt runas par skolu reformu Limbažos. Pats aktuālākais un apspriežamākais jautājums. Pat neesot Limbažos, sāku jau nogurt no šīs tēmas, lai arī, protams, man tas, kas notiks mājās ir nozīmīgi.

Visi ir satraukušies par to, ka pēc jaunā reformu plāna praktiski tiks likvidētas (nu ne jau nojauktas) visas 3 Limbažu vidusskolas, tā vietā veidojot ģimnāziju un visa kā miksu.

Sākotnējais domes lēmums bija šāds: ar 2011./2012. mācību gada 1.septembri tiks apvienota Limbažu 2. un 3.vidusskola, bet uz Limbažu 1.vidusskolas bāzes izveidos Limbažu Valsts ģimnāziju ar proģimnāzijas klasēm.

Tagadējais: tiks veidota atsevišķa sākumskola (1.-6.), ģimnāzija (7-12.kl.) un Daudzfunkcionālu vidusskola, tādējādi pilnīgi izjaucot esošo kārtību. Tāpat tiks veidota jauna skolotāju komplektācija, kas nozīmē bezdarbniekus, stresu un nedrošības sajūtu.

Diemžēl neizdodas būt klāt nevienā sēdē vai tikšanās reizē, bet no pieejamās informācijas, secinājums: vairākums būtu apmierināti ar pirmo variantu - 1. vidusskola tiek pārveidota par Limbažu Valsts ģimnāziju, 2. vidusskola tiek pievienota 3. vidusskolai veidojot Limbažu Novada vidusskolu.
Guntas Suhanovas sarunu ar Dienu var izlasīt šeit.

13. janvārī (cik zīmīgs datums!) Limbažu 3. vidusskolas skolēni, skolotāji, absolventi un citi atbalstītāji dosies piketā pie Novada pašvaldības ēkas, lai panāktu reformas atcelšanu vai pirmā varianta pieņemšanu. 








Kāds ir mans, arī Limbažu 3.vidusskolas absolventes, viedoklis par šo visu?
Pirmais jautājums bija - kur es braukšu uz salidojumiem? 
Tad sāku apdomāt šīs reformas variantus. 1. variants šķiet ļoti simpātisks, lai arī pieļauju, ka Limbažu 3. vidusskola savu telpu un attīstības ziņā arī varētu pretendēt uz ģimnāzijas statusu, pat labāk. Tomēr vēsturiski 1. vidusskola agrāk bija Limbažu ģimnāzija, un nekas slikts nenotiktu, ja tiktu atjaunots vēsturiskais statuss. 
3. vidusskolā pievienojas 2. - tiek nokomplektētas klases un viss ir skaisti. Toties 2.vidusskolas telpās paliek vakarskola, kur tā jau šobrīd atrodas, telpās ienāk arī citas paredzētās iestādes. Arī skaisti. 
Bet runa visur ir par naudu, kā arī neatpaliek politiskās spēlītes, kuras atmaskot nav īpaši viegli, tomēr, cilvēkiem, kas ir tuvu notiekošajam, noteikti ir radies pamatots politisks viedoklis par to 'kāpēc' tagad notiek tā kā notiek. Šādu reformu taisīt šinī laikā ir diezgan ekstrēms variants, tomēr varbūt pat labākais. Kāpēc? - šodien varbūt naudas kabatā ir mazāk, bet vēlāk jāizdod būs vairāk.

2., jaunākais variants - sākotnējais iespaids - HAOSS. Bet citādi - ideja pat nav slikta. Problēma ir tā, ka skolām ir sava vēsture, savas tradīcijas, sava sistēma, un cilvēkiem nepatīk pārmaiņas, kur nu vēl straujas.
Prakse, ka skola tiek sadalīta (atsevišķās ēkās ir pamatskola un vidusskola) ir īstenota vairākās pilsētās, piemēram, Dobelē. Par to neesmu dzirdējusi sūdzības. 
Daudzi ir arī pārsteigti par terminu "daudzfunkcionāla vidusskola" - ko tas nozīmē, kādus pienākumus un tiesības uzdod utt. Nav slikti, ja vienā ēkā atrodas visādas izglītības iestādes, tas ir ļoti ērti. 

BET,
šinī brīdī tik krasas pārvērtības izglītības sistēmā un skolu dzīvē limbažnieki nav gatavi pārdzīvot, tas ir vairāk kā skaidrs. Tāpēc pievienojos tiem, kas ir par 1.reformas variantu, par Limbažu ģimnāziju un Novada vidusskolu Limbažos. 

Vēl viedokļi par šo tēmu:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru