ceturtdiena, 2012. gada 5. janvāris

Pa to laiku Ungārijā..

Jau pagājušajā gadā bija manāms stress par to, kas notiks valstīs, jo tiek mainīta konstitūcija.
Jaunā konstitūcija sāka darboties no šī gada 1.janvāra.

Kādas pārmaiņas?
Pozitīvā lieta, ko tiešām var pamanīt - nedrīkst smēķēt publiskās vietās, t.i. vismaz pie pašām ieejas durvīm pie kādas publiskas ēkas, kā arī kafejnīcās un klubos [klubos mēs gan vēl neesam paspējušas to izbaudīt], autobusu pieturās utt. Arī cigaretes būs dārgākas.

Negatīvā lieta, ko varbūt nevar tik ļoti pamanīt, ja nav ar to saistīts - studentu lieta.
Ungāru studenti ir diezgan lielā stresā, jo viņiem vairs nav lielas izvēles. No vienas puses jaunajā valdības programmā ir savas labās idejas, bet tikai nosacīti.
Tātad, par ko ir lieta - 
Studiju maksas tiek paaugstinātas 2kārtīgi (un jau šobrīd šeit augstākā izglītība ir dārgāka, nekā Latvijā). Cik es sapratu no ungāru studentiem, tad, ja viņi grib pretendēt uz budžeta vietām, tad viņiem ir jāparaksta līgums, ka pēc studijām viņi vēl 5 (vai 15?) gadus nedrīkstēs izbraukt no valsts [es gan saprotu - nedrīkstēs mācīties, praksēties un strādāt]. Tanī pašā laikā visa situācija iet uz to, ka robežas tiks slēgtas, jo valdības priekšgalā ir kāds īpaši autoritārs vīrs, par kuru balso visi tie, kas dzīvo ārpus Ungārijas, jo viņš ar savu partiju deva iespēju šiem ārpus valsts dzīvojošajiem ungāriem iegūt Ungārijas pilsonību.

Kā jūs noprotat, šie likumi ir diezgan ļoti pret ES likumiem, kura arī atrodas Ungārija. 
Bet jau kopš jauno likumu veidošanas [un viņi to dara pamatīgi - visu apgriež par 180 grādiem] te ir dažas pretrunas - piemēram, mediju likums. Vienuviet cenzūra ir aizliegta un ir atļauta vārda brīvība, kas neaizskar citu, bet visādi citādi mediji Ungārijā nevar normāli strādāt, jo šeit reāli pastāv cenzūra. 

Lai arī daudzi cilvēki gluži tāpat kā Latvijā vien noplāta rokas un sēžot uz vietas cer, ka kaut kas mainīsies, daudziem noskaņojums kļūst arvien nomācošāks un no visa kopējā skatu punkta var teikt, ka Ungārijā drīz būs apvērsums, revolūcija vai pilsoņu karš. Un ja vēl no globālā viedokļa paskatās uz nacionālajiem konfliktiem visā pasaulē - šeit pie varas ir daudzi tādi, kuri čigānu minoritāti grib burtiski iznīcināt - un nav jau svarīgi vai tu esi vai neesi vai arī tikai izskaties pēc čigāna. Un nav jau būtiski, ka čigāns arī ir cilvēks. Tanī pašā laikā Ungārijas statistikā [un gan jau ka visur citur] noziedzības līmenis nav atkarīgs no tautības, bet gan no izglītības līmeņa. Strupceļš.

Kā varbūt jau lasījāt Latvijas medijos, jau šobrīd notiek protesti Budapeštā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru