piektdiena, 2011. gada 30. septembris

Socioloģijas studijas

No Latvijas studentiem vienmēr varu dzirdēt smagu ironiju, kad paziņoju, ka studēju socioloģiju. Šādu pašu attieksmi gaidīju arī šeit, bet te visi ir patīkami pārsteigti par to un saka, ka tas taču ir baigi interesanti!

Kāpēc Latvijā šāda attieksme? - Jā, mums nav jāmācās ķīmija vai fizika, mums ir jāzina pamati augstākajā matemātikā - un jā, nav jāiedziļinās tajā līdz ausīm, tomēr mums ir jāzina statistika - pat vairāk nekā eksakto zinātņu studentiem. Latvijā tiek kultivēts, ka svarīgas ir tikai inženierzinātnes, bet humanitārās zinātnes tiek noteiktas kā nekam nevajadzīgas. 

Nerunāšu par vajadzību, jo tās nudien IR vajadzīgas, bet runāšu par to, ka vajadzētu mainīt attieksmi pret to, kas ir grūti apgūstams un kas ne. Sociālās zinātnes nevar salīdzināt ar eksaktajām grūtības pakāpēs, jo tas vienkārši ir pilnīgi kaut kas cits. Nevar teikt, ka fizika ir grūtāka par statistiku vai ķīmija grūtāka par psiholoģiju un filozofiju. Fizikā un ķīmijā izteiksmes un izpratnes līdzekļi balstās uz skaitļiem un simboliem; psiholoģijā un filozofijā - uz vārdiem un idejām.

Socioloģija? Es teikšu, ka apgūt socioloģiju ir diezgan sarežģīts pasākums, jo tā neietver tikai socioloģijas teorijas un izpētes metodes, bet arī visas citas apkārtējās humanitārās zinātnes - psiholoģiju, ekonomiku, vēsturi, tiesībzinātni utt. Ja pārsvarā psiholoģiju padziļināti mācās psiholoģijas studenti, tad šeit, Ungārijā, mēs esam starp viņiem un mēģinām apgūt to, kur pārējiem jau ir kādi pamati un zināšanas (uh, un vēl pie tam no grāmatas, kas paredzēta pasniedzējiem - psihologiem). Tas pats ir arī civiltiesībās - esam starp tiesību zinātņu studentiem, kuriem ir krietni pamatīgākas priekšzināšanas šajā jomā, nekā mums, bet neko - viss vienkārši jāapgūst ātrāk un vairāk. Vienīgais priekšmets, kurā šāda sajūta nerodas ir starptautiskā kultūras komunikācija - šajā priekšmetā mums ir jāizzina dažādas kultūru īpatnības, par tām jādiskutē, jāpieņem citu viedoklis vai jāoponē, šeit svarīgāku lomu spēlē tikai iepriekšējā pieredze un cik atvērts un bezprincipāls esi tu pats.

Ko es ar šo garo izklāstu gribēju pateikt? - To, ka socioloģijas studentiem ir jābūt zinošiem ļoti daudzās jomas, nevis tikai vienā konkrētā virzienā.



1 komentārs:

  1. Piekrītu Tevis rakstītajam..
    Arī tulkiem ir jābūt zinošiem ne tikai savā jomā, tiem jāinteresējas arī par aktualitātēm citās dzīves jomās.
    Lai TEv izdodas! :)

    AtbildētDzēst